INTERIEUR ALFABET ABC-tje

INTERIEUR ALFABET ABC-tje VAN A TOT Z

A

Architect Deze maakt bouwkundige, constructieve ontwerpen en tekeningen en werkt samen met de interieur ontwerper, aannemer en eindklant.

Akademie Vogue Bekende interieur ontwerp opleiding, in 2023 uitgeroepen tot beste interieur opleiding van Nederland.

B

Bouwbedrijf Dit bedrijf verricht verbouwingen, het staat ook bekend als aannememer, die stuurt het dan ook verder aan.

C

Constructief Dit is als er een aanpassing wordt gedaan aan de (draag) constructie van het pand. In dit geval dient een bouwkundige ingeschakeld te worden voor de berekeningen.

D

Decoratie Elementen in het interieur die ter aankleding zijn, het gezellig maken en de sfeer verhogen, zoals kussens en vazen in leuke kleuren.

Draagmuur Niet alle muren in een woning kunnen worden weg gehaald voor een andere indeling. Wanneer het een draagmuur is, moeten aanpassingen aan de dragende constructie worden gedaan. Een bouwkundige dient bij dit proces betrokken te worden.

E

Electraplan In dit plan wordt bepaald waar stopcontacten en lichtschakelaars worden aangebracht.

F

Fiet fiew! We hopen dat je dit fluit als je voor het eerst je nieuwe Maison Monkey interieur ziet. ☺

G

Goud Vroeger had het een fout imago, tegenwoordig mag je dit prima inzetten voor een luxe touch.

Granol Dit is een oude sierplijster techniek. Het heeft een grove structuur.

H

Herindelen Dit is soms nodig om, vaak met een kleine ingreep, een wereld van verschil te maken in je interieur.

I

Impressie Dit is een concept voorbeeld, een grafische afbeelding van wat iets kan gaan worden. Het kan een schets, digitale tekening of 3D render zijn.

Indeling Dit is de basis van een plattegrond, hoe liggen de ruimtes ten opzichte van elkaar?

Inspiratie Voor een interieur kan inspiratie echt overal vandaan komen. Kijk goed rond op websites en Pinterest. Blader door magazines en haal gratis kleurstalen bij de bouwmarkt. Zo krijg je een beeld van wat je ongeveer wil en wat je smaak is. Maison Monkey zelf is reisbelust en doet veel inspiratie op in het buitenland, op de mooiste plekjes en op beurzen zoals Salone Milano.

J

Jugendstil Een kunstvorm die vroeger zeer populair was in Europa en onder andere terug kwam in architectuur. Zoals ‘art nouveau’ is het een overkoepelende term geworden.

K

Kennisbank In de Maison Monkey kennisbank (wiki) krijg je meer uitleg over diverse ingrepen die je in je interieur kunt laten doen.

L

Latei Dit is een draagbalk die dient om wanddoorbrekingen te overbruggen, bijvoorbeeld een boven een raam- of deurkozijn.

Lichtplan Hierin wordt vastgelegd waar er in de nieuwe ruimtes verlichting wordt aangebracht. Zo krijg je er een goed beeld bij en kan de aannemer ook gericht aan het werk.

Luxe Een sfeer die je in een interieur aan kunt brengen, die chique en rijkelijk oogt.

M

Maison Monkey Je hulp bij interieur projecten. Wij willen je graag enthousiast maken over interieur en kunnen zorgen dat je interieur de droomruimte wordt die perfect bij jou past.

N

Nieuwbouw Dit gaat om huizen of gebouwen die kortgeleden zijn gebouwd, dit in tegenstelling tot bestaande bouw. Tegenwoordig worden huizen steeds vaker gebouwd met elementenbouw, dat zijn een soort grote bouwpakketten die op hun plaats worden gezet en dan verder afgebouwd worden.

Noest Ook wel ‘kwast’ genoemd (wat ook weer een andere betekenis heeft, om mee te schilderen). Noest staat ook bekend als ‘knoest’. Het is zichtbaar in een houten plank en is de plek waar een zijtak op de boom zat. Het geeft een authentiek effect.

O

Onderaannemer De aannemer kan op zijn beurt een onderaannemer inhuren die het (ver)bouwproject (mede) zal gaan uitvoeren.

Open Maison Monkey geeft vaak de voorkeur aan open ruimtes met veel licht inval, dit geeft een goede sfeer om in te leven.

P

Plattegrond Een platte getekende weergave van de ruimtes per verdieping.

Q

Quiche Voor een heerlijke huiselijke geur in huis, bak je een quiche in de oven. Appeltaart mag ook 😋.

R

Renderen Dit is als je een 3D ontwerp gemaakt hebt en de computer gaat dit verwerken tot afbeeldingen en video, daar moet ie even over nadenken 😉.

Renoveren Dit houdt in het herstellen moderniseren / opknappen / verbouwen van een pand en het naar de huidige normen en maatstaven aanpassen.

Rotan Een ander woord voor meubels en accessoires die van gedroogd riet zijn gemaakt, vaak in combinatie met bamboe.

S

Stelpost Een voorlopig geschat bedrag in de begroting / offerte van een verbouwing, die nog kan afnemen of toenemen bij uitvoering. Vaak valt het hoger uit.

T

Troffel Dit handgereedchap wordt gebruikt voor het metselen, egaliseren, verspreiden en vormgeven van cement / mortel / beton.

U

Uitvoerder De uitvoerder, aannemer en/of onderaannemer zijn degenen die de verbouwing in de praktijk uit zullen voeren.

V

Vergunningen Zorg voor aanvang van een project dat uitgezocht is of het met alle benodigde vergunningen in orde is, om te voorkomen dat dit later problemen oplevert.

VR Virtuele Realiteit Bij Maison Monkey is het mogelijk om via een 3D bril het door ons gemaakte 3D ontwerp van jouw huis te bekijken. Je kunt dan echt rondkijken alsof je al in het eindresultaat staat. Je hebt dit misschien al eens op tv gezien, wij kunnen verklappen dat het een spectaculaire beleving is en een heel goed beeld geeft van hoe het gaat worden.

W

Wildverband Dit is een manier van aanbrengen van metselwerk, waarbij geen regelmaat wordt gebruikt maar de stenen wel gelijkmatig uitgelijnd met de stootvoeg.

X

X-as Dit is in het assenstelsel van tekeningen de horizontale as.

Y

Y-as Dit is in het assenstelsel van tekeningen de verticale as.

Z

Z-as Dit is in het assenstelsel van tekeningen de 3e extra as die je nodig hebt voor een 3D tekening.